sponsor@artvox.bg      +359 87 629 7207

За нас

Начало / За нас

ЗА ИДЕЯТА И ФОНДА АРТ ВОКС

Идеята "АРТ ВОКС" е идея за един Мюнхаузен в българското "извънсистемно" изкуство.

Инициаторът на това начинание - Радио VOX - стои ревниво зад вътрешния си работен слоган: "БЕЗ ЦЕНЗУРА", като в това включваме и тихата цензура на съзнателно или несъзнателно неглижиране на хора и неща, които се случват в общественото ни обиталище въпреки "КОЙ", въпреки "журналята", въпреки политическия бояджилък, въпреки свойски разпределената културна "баница". Ние заставаме зад всеки, който има порива, духа и вътрешната потребност за съзидание. И на принципа на "неволята" искаме да станем мост, по който смисленото и важното да намери своята сцена, своята публика, своята аудитория.

Министерство на културата десетилетия наред абдикира от функцията си на стожер на културата и се държи, като на циганска сватба за "наши" хора. Ако не си "наш", просто те няма. Министерството обаче не е културата. Културата съществува и се развива и без него. И точно истинските й живи прояви искаме да подкрепим с общи усилия, за да не изсъхне коренчето й. Целта на платформата „АРТ ВОКС“ е да генерира контакти и финансови средства за отглеждане на истинската култура, извън институционалния парник.

На това място ще има възможност да представи проекта си всеки, който вярва, че е създал нещо стойностно в изкуството и иска то да намери път към публиката, но не разполага със средствата, нужни за това. Всички проекти ще бъдат оценявани от безпристрастното жури на хората, потвърдено регистрирани на сайта. На определени периоди от време – различни за различните типове проекти - ще бъде излъчван победител в категорията, на когото фондът "АРТ ВОКС" ще предоставя сумата за финансиране, за която проектът е кандидатствал, както и ще съдейства за популяризирането му. След реализацията на отличените проекти, артистите, които са ги създали, ще отделят от приходите на проекта някакъв, определен от тях самите дял, който ще внасят обратно във фонда "АРТ ВОКС", за да могат и други да осъществят идеите си след тях.

Така барон Мюнхаузен на "извънсистемното" българското изкуство ще се хване за косата и ще се изтегли от блатото на институционалното неглижиране и маргинализиране. Фондът "АРТ ВОКС", ще се разпределя в безусловна прозрачност и при реална конкуренция между можещите и правещите хора у нас, за да не поемат, изтръгнати от корен и обезверени, към Терминал 2. Знаем, че онова, на което можем да се надяваме в началото, не е много. Знаем, че далеч не можем да разчитаме на чудеса. Но чудесата започват от едно замахване с вълшебната пръчка. И сме готови да замахнем!

Следващият цвят в градината на културата и изкуството ни може да е отгледан и от вашите ръце.

  За контакти
  Арт Вокс

Медиатор в света на изкуството

Телефон: +359 87 629 7207
Имейл: webadmin@artvox.bg
Часове: 10:00 - 20:00

  За нас

Заповядайте в социалните профили на Арт Вокс!

  Въведение

Министерство на културата десетилетия наред абдикира от функцията си на стожер на културата и се държи, като на циганска сватба за "наши" хора. Ако не си "наш", просто те няма. Министерството обаче не е културата. Културата съществува и се развива и без него. И точно истинските й живи прояви искаме да подкрепим с общи усилия.

UA-47380741-22